Sous vide har i mange år vært en godt bevart hemmelighet på restauranter, og mange har iherdig forsøkt å kopiere den saftige biffen på kjøkkenet hjemme uten å lykkes. Nå er hemmeligheten kommet ut av skapet, og aldri har det vært enklere å oppnå perfekt resultat hver eneste gang. Legger vi til at det er omtrent like enkelt som å skrelle en potet burde veien til innkjøp av en SousTopia være kort.

Sous Vide er et fransk begrep som vi gjerne oversetter til ”under vakuum”, og for mange kokker er sous vide synonymt med å tilberede vakuumpakket mat.  Tanken på å tilberede mat i vakuumpakker, er slett ikke ny.

Over hele verden finner vi ulike former for matlaging ved hjelp av å pakke inn ingredienser for å skåne maten for direkte varme. Vi finner alt fra keramikk og plast til naturlige innpakninger som for eksempel bananblader og tarm/pølseskinn som vanlige verktøy for å pakke inn mat og dermed sørge for indirekte oppvarming av maten. Når du for eksempel legger kyllingfileten i en keramikkform med lokk eller folie før du setter den i stekeovnen eller når du pakker fiskefileten inn i aluminiumsfolie før du legger den på grillen, så er hovedformålet å unngå direkte oppvarming av maten for å sikre et saftigere og mer jevnt resultat på hele kylling- eller fiskefileten. Det å vakuumpakke maten for tilberedning er rett og slett en moderne og enkel metode å tilberede mat på en måte som kokker alltid har gjort.

Du kan tilberede og oppbevare mat på en måte som utelukker luft. Oppsummert kan vi si at vakuumpakking av mat er ikke den avgjørende egenskapen ved sous vide teknikken, men et godt og viktig verktøy for å kunne tilberede mat ved bruk av jevn og nøyaktig varmeoverføring fra varmekilde til ingrediensene.  Ved tradisjonell oppvarming av mat, er det oppvarmet luft eller en varm overflate som overfører varmen til ingrediensene. Og her møter de fleste en av våre største utfordringer som kokker; når skal vi slå av varmetilførselen? Når skal vi skru ned kokeplaten, når skal vi ta ut steiken fra stekeovnen? Timer vi dette feil, får vi mat som er enten for mye eller for lite kokt/stekt. Da er plutselig hovedingrediensen delvis ødelagt. For å unngå akkurat dette støtter vi oss ofte til et termometer som måler kjernetemperaturen på maten. Ulempen er bare det, at når kjernetemperaturen er ideell, så er ofte resten stekt litt for mye. Dette skyldes at luften som overfører varmen til ingrediensene er langt varmere enn den ønskede kjernetemperaturen, og dermed blir en del av maten overstekt. Sous vide teknikken gjør at vi ikke lenger trenger bekymre oss for å beregne koke- eller steketiden helt riktig.

Dette fordi sous vide gir oss muligheten til å overføre akkurat den temperaturen vi ønsker for at maten skal være perfekt tilberedt. Vann overfører varme langt mer effektivt enn luft, og derfor er det heller ikke nødvendig å skru temperaturen høyere enn den ønskede temperaturen på matvarene vi tilbereder. Nøyaktige temperaturer er dessuten mye enklere å holde i vann enn i luft, slik at vi får så stabil temperatur som mulig når vi tilbereder maten.  Ved å tilberede mat ved bruk av sous vide teknikken, vil du få en større forståelse og kjennskap til hvordan varme påvirker forskjellige matvarer. Dette gjør deg ikke bare til en god sous vide kokk, men gir deg i tillegg et fortrinn når du skal tilberede mat ved bruk av andre varmekilder.

Forståelsen av hvordan varme påvirker matvarer er nøkkelen til enhver vellykket varmrett, og sous vide gir deg gode kunnskaper om nettopp dette. SousTopia er verktøyet som gir deg nøyaktig varmeoverføring til dine matretter og det blir derfor såre enkelt å få perfekt resultat på alt fra asparges og gulrøtter til laks og biff, hver gang. Bestiller du en SousTopia i dag, er vi overbevist om at du kjapt blir enig med oss om at du har fått deg en ny bestevenn… i alle fall på kjøkkenet.

Share This